BIORGEN // drWiśnik

BIORGEN // drWiśnik

tel. 733 35 00 35
Email: kontakt@biorgen.com.pl

BIORGEN & drWiśnik
05-816 Reguły, ul. Regulska 31

Open in Google Maps
  • STRONA GŁÓWNA
  • O NAS
    • Polecają nas
  • BLOG drWiśnik
    • Słownik pojęć
  • OFERTA
    • BADANIA ORGANIZMU
      • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
      • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
      • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
      • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
    • TRENINGI i TESTY
      • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
      • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
      • TEST FMS
      • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
    • SZKOLENIA i EDUKACJA
      • WYKŁADY
      • WARSZTATY
      • KONSULTACJE
      • PORADA ŻYWIENIOWA
      • PTF – Post Training Formula
    • SUPLEMENTY
      • Magnez transdermalny BIORGEN MgCl₂·6H₂O
      • OMEGA 3.6.9 BIORGEN
      • Witamina C BIORGEN
      • Kolagen + witamina C + BCAA – Biorgen
  • SKLEP
  • KONTAKT
drWisnik BLOG
  • Home
  • Blog drWiśnik
  • WIEDZA i BADANIA
  • Czy obfite posiłki można skompensować długotrwałym wysiłkiem fizycznym?
renee fisher lTkF2Tdx9uI unsplash scaled
wtorek, 07 stycznia 2020 / Published in WIEDZA i BADANIA

Czy obfite posiłki można skompensować długotrwałym wysiłkiem fizycznym?

Uwag kilka

Spotykam się z różnymi opiniami dotyczącymi odżywiania. Dość często jest to stwierdzenie-,,jem dużo, szczególnie to co mi smakuje, nie patrzę specjalnie co z czym i kiedy jeść, czy czego nie jeść, codziennie się ważę oraz codziennie uprawiam sport i czuję się zdrowo”. Myślimy, że wystarczy „uprawiać sport”, aby „spalić nadmiar kalorii”. To prawda, że uprawianie sportu jest skuteczniejsze od stosowania leków czy suplementów reklamowanych jako spalające tłuszcz, jednak praktycznie nie jest się w stanie skompensować niewłaściwego odżywiania uprawianiem sportu.

Jeśli jemy zbyt dużo i niewłaściwie komponujemy posiłki, należałoby wykonywać wysiłek fizyczny przez kilka godzin dziennie aby tylko zbędne kalorie spalić. Poza tym wciąż ulegamy wielu ,,fachowym” podpowiedziom, że spożywanie, np. mleka, jest zdrowe, podobnie jak zmodyfikowanych genetycznie zbóż- np. pszenica, kukurydza. Brak wiedzy o tym, że składniki odżywcze w żywności pod wpływem wysokiej temperatury [np. smażenie] ulegają toksycznym przemianom chemicznym. Spożywając żywność produkowaną przemysłowo, nie zdajemy sobie sprawy z faktu, ze zawierają wielu substancji chemicznych, które w naturze nie występują.

Dobre trawienie w układzie pokarmowym, wymaga ciągłego dostarczania wszystkich witamin i minerałów. Niewłaściwy dobór produktów żywnościowych podczas przygotowywania potraw, obfite posiłki, w których łączone są białka i węglowodany, zwiększa zużycie enzymów w żołądku kilkadziesiąt razy oraz kilkaset razy w trzustce. Spowalnia się proces trawienia, a zatem spowalnia się także przyswajanie. Wskutek tego organizm jest niedożywiony [ nie mylić z pojęciem nienajedzony], niezależnie od tego, ile pokarmu zostało spożyte. Bo jeżeli życiodajne składniki z pożywienia nie zostały dobrze rozdrobione [ przeżute- przynajmniej 32 x każdy kęs], strawione, wchłonięte i przyswojone,
organizm będzie ciągle źle funkcjonował.

Wraz z obniżeniem kwasowości żołądka utlenianiu i zużyciu ulega witamina C.
Sok żołądkowy powinien zawierać od kilku, a nawet do 20 x wyższe stężenie witaminy C niż krew. Powinien również zawierać dwukrotnie wyższe niż we krwi stężenie witaminy E, selenu i glutationu. Wiele osób w okresie świątecznym, od Wigilii do Trzech Króli, narzeka na zgagę. Powodem zgagi jest często mała ilość kwasu żołądkowego, co powoduje spowolnienie trawienia, a wtedy pokarm i gazy naciskają na żołądek, że jego zawartość i kwas żołądkowy cofają się do przełyku. Stosuje się wtedy leki na obniżenie kwasowości żołądka, jednak
redukcja poziomu kwasu solnego lekami na zgagę, hamuje wchłanianie kwasu foliowego (B9) oraz cynku, co może powodować następne schorzenia.

Obfite posiłki z jednoczesnym długotrwałym wysiłkiem powodują również szybsze zużycie innych witamin, minerałów czy koenzymów, które mają istotny pływ na metabolizm. Kilkugodzinny wysiłek każdego dnia to brak regeneracji organizmu, którego skutkiem i to w krótkim czasie, będzie obniżenie odporności. Osłabiony organizm stanie się coraz bardziej podatny na różnego rodzaju infekcje oraz urazy.

Ruch to życie, ale taki, który usprawni, dotleni, poprawi odporność organizmu. Jeśli chcemy zachować optymalny poziom zdrowia, należy robić to w indywidualnym dla możliwości organizmu zakresie częstości skurczów serca oraz indywidualnie dostosowanym obciążeniem siłowym. Tylko wtedy możliwe są korzyści zdrowotne.

Wiele osób ciągle kontroluje masę swego ciała ale jak pokazują badania nie tylko kilogramy są ważne ale również to, co jemy. Badania naukowe wykazują, że najskuteczniejszym sposobem zmniejszenia ryzyka wystąpienia chorób układu krążenia jest spożywanie oliwy z oliwek, małych ryb morskich , orzechów, dużej ilości warzyw i owoców oraz niewiele produktów zbożowych [ określane jest to pojęciem – dieta śródziemnomorska], która zmniejsza ryzyko śmierci z powodu chorób układu krążenia, nawet przy nadwadze.

Na dzisiejszy stan wiedzy nie są dobrze zbadane [ dużo sprzecznych badań] i znane powiązania pomiędzy nadwagą a chorobami metabolicznymi. Z badań wynika, że wśród mieszkańców min. Islandii, Mongolii i wysp Mikronezji występuje duży odsetek osób otyłych, ale brak tam cukrzycy typu 2. W Chinach natomiast bardzo niewiele jest osób otyłych, ale 11% choruje na cukrzycę typu 2. W Stanach Zjednoczonych jest bardzo wiele osób otyłych, ale tylko 9% cukrzyków. A na świecie umiera wiele osób na cukrzycę pomimo normalnej
masy ciała.

To tylko przykład, a nie zachęta do zaniechania kontroli masy ciała. Uważam, że właściwa masa ciała jest również bardzo ważnym elementem jakości zdrowia.

Autor

  • dr Piotr Wiśnik
    dr Piotr Wiśnik

Najnowsze Artykuły

  • drwisnik jak ugasic laknienie na cukier

    Jak ugasić łaknienie na słodycze? Fizjologia, trening i praktyka

  • drWisnik Omega 3 6 9 roslinne

    Omega 3.6.9 z olejów roślinnych – zdrowsza i bezpieczniejsza alternatywa dla suplementów z oleju rybiego

  • drwisnik stres a rozwoj sportowy blog

    Jak stres hamuje rozwój sportowy – z perspektywy fizjologii układu nerwowego

  • drwisnik mikrokrazenie kapilary blog

    Serce peryferyjne: dlaczego zdrowie zaczyna się w kapilarach, a nie na siłowni

  • drwisnik gestosc kaloryczna blog

    Chcesz żyć dłużej, zdrowiej i… szczuplej? Zadbaj o kaloryczność tego, co jesz

  • blog drwisnik jesien polskij pilki

    Jesień polskiej piłki. Tromtadracja zamiast diagnozy.

  • Blog Fb Insta Witamina C zoladek

    Dlaczego witamina C to pierwszy obrońca żołądka?

  • Blog ciepla woda rano

    Ciepła woda rano: 1 trik na zdrowie i samopoczucie

  • Blog drWisnik zmeczenie i bol

    Zmęczenie i ból to skutek, nie cel – czyli jak trenować

  • Blog drWisnik PTF Post Training Formula

    PTF po treningu: jak uruchomić odbudowę mięśni zanim będzie za późno

  • sport a zdrowie blog dr wisnik biorgen

    Sport a zdrowie. Czy sportowiec może być zdrowy?

  • Blog drWisnik Efekt Warburga

    Efekt Warburga – zapomniana broń w treningu sportowca

  • Blog drWisnik Fb Insta Kobiecy sport

    Świątek, Mirosław, Bukowiecka,… Kobiety słuchają. Mężczyźni wiedzą lepiej.

  • regeneracja a odnowa biologiczna

    Regeneracja a odnowa biologiczna.

  • superkompensacja trening bez bodzca dlaczego powtarzanie nie wystarczy

    Trening bez bodźca. Dlaczego powtarzanie nie wystarczy

  • social media drwisnik gps vs hr

    GPS pokazuje drogę. HR pokazuje prawdę.

  • social media drwisnik 9 skladnikow przemiany glukozy

    Glukoza to za mało! Poznaj 9 składników, które decydują, czy Twój trening ma moc, czy tylko podbija cukier

  • drwisnik selekcjoner trener szkoleniowiec cze 2025

    Wybór selekcjonera? To tylko show dla mediów.

  • drWisnik Nauka na podium

    Nauka na podium: Jak wiedza decyduje o medalach

  • polska u21 gruzja u21

    Gruzja jednak mocniejsza – ale to nie przypadek

  • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
  • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
  • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
  • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
  • dr Piotr Wiśnik
  • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
  • KONSULTACJE
  • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
  • TEST FMS
  • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
  • WARSZTATY
  • WYKŁADY
  • PORADA DIETETYCZNA
  • KOT – Kalkulator Obciążenia Treningowego
LogodrWisnik i Biorgen SzareWyciete

733 35 00 35

ul. Regulska 31; 05-816 Reguły

Otwórz w mapach Google

  • GET SOCIAL
BIORGEN // drWiśnik

© 2003. Wszelkie prawa zastrzeżone.

TOP