SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE AN ACCOUNT FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!

CREATE ACCOUNT

ALREADY HAVE AN ACCOUNT?

BIORGEN // drWiśnik

BIORGEN // drWiśnik

tel. 733 35 00 35
Email: drwisnik@gmail.com // kontakt@biorgen.com.pl

BIORGEN & drWiśnik
05-816 Reguły, ul. Regulska 31

Open in Google Maps
  • LOGIN
  • STRONA GŁÓWNA
  • NEWS
  • O NAS
    • Polecają nas
    • Blog drWiśnik
    • Słownik pojęć
  • OFERTA
    • BADANIA ORGANIZMU
      • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
      • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
      • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
      • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
    • TRENINGI i TESTY
      • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
      • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
      • TEST FMS
      • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
    • SZKOLENIA i EDUKACJA
      • WYKŁADY
      • WARSZTATY
      • KONSULTACJE
      • PORADA DIETETYCZNA
    • SUPLEMENTY
      • Magnez transdermalny BIORGEN MgCl₂·6H₂O
      • OMEGA 3.6.9 BIORGEN
      • Witamina C BIORGEN
      • Kolagen + witamina C + BCAA – Biorgen
  • SKLEP
  • KONTAKT
drWisnik BLOG
  • Home
  • Blog drWiśnik
  • WIEDZA
  • Niedotlenienie organizmu – wybrane aspekty
15 czerwca 2025

Niedotlenienie organizmu – wybrane aspekty

Niedotlenienie organizmu – wybrane aspekty

by drWisnik / poniedziałek, 12 lutego 2018 / Published in WIEDZA
headache 1910649 1280

Problem niedotlenienia organizmu dotyczy większości badanych przeze mnie osób. Szkodliwość tego zjawiska polega na tym, że komórka niedotleniona obumiera, ewentualnie rozpoczynają się w niej procesy nowotworowe. Dotyczy to uprawiających sport, począwszy od tych najmłodszych, kończąc na zawodnikach najwyższego poziomu. Sytuacja wygląda podobnie u wszystkich badanych zawodników, wywodzących się z różnych dyscyplin sportowych. Niepokojący jest również fakt, że Ci, którzy wykonują wysiłki fizyczne, jak sami określają dla zdrowia, nie są także właściwie natlenieni. Nie mówiąc już o osobach, które nie są zwolennikami żadnego wysiłku. Optymalna ilość tlenu docierającego do komórki jest jednym z najważniejszych filarów zdrowia. Jednak by mógł tam dotrzeć oraz być użyty do resyntezy ATP ( adenozynotrifosforanu), muszą zostać spełnione określone warunki. Wykonujący wysiłki fizyczne ( wyczynowo, rekreacyjnie) muszą robić to w odpowiednim, indywidualnym i dostosowanym do stanu organizmu w danym dniu zakresie częstości skurczów serca ( tętna, pulsu). Konieczna staje się więc praca z pulsomierzem, sporttesterem
lub innym urządzeniem rejestrującym tętno oraz codzienny pomiar spoczynkowego tętna dokonywany rano. Warto byłoby mierzyć tętno również wieczorem i porównać z tym jakie
zarejestrowano rano. Daje to wiele informacji o jakości wysiłku i stanie organizmu. W innym przypadku niemożliwe staję się dobre zaopatrzenie organizmu w tlen oraz optymalne wykorzystanie go do uzyskania wysokiego poziomu energetycznego. Co jest równoznaczne z wysokim poziomem zdrowia, bo o to przecież chodzi. Konieczne do spełnienia są również inne czynniki, między innymi sposób oddychania, czy poziom żelaza. Na tym się jednak nie kończy. Pozostańmy trochę dłużej przy żelazie, minerale bardzo ściśle związanym z natlenieniem organizmu, a konkretnie z transportem tlenu do komórek, ponieważ przynajmniej połowie badanych przeze mnie osób brakowało go w znaczącym zakresie.  Mimo, że dostarczane jest wraz z większością spożywanych produktów mięsnych i roślinnych, nie zawsze jest optymalnie wchłonięte w jelitach. Jak podaje wiele źródeł tylko około 10 % spożytego żelaza, jest wchłonięte w jelitach i trafia do krwi. Jedną z kluczowych w tym procesie substancji jest hepcydyna ( białko wytwarzane w wątrobie). Jeśli brakuje żelaza, hepcydyna wpływa na zwiększenie jego wchłaniania. Jeżeli jest go zbyt dużo, hepcydyna ogranicza wchłanianie. Ten mechanizm regulacji generalnie nie zawodzi, chociaż i tu istnieją pewne ograniczenia. Aby jednak proces przebiegał prawidłowo, należy uwzględnić wiele innych zależności. Słyszymy często zalecenia spożywaj mięso, a szczególnie czerwone i żelaza nie powinno Ci brakować. Słyszymy również, że żelazo  zawarte w dużej ilości spożywanego mięsa, zwiększa ryzyko raka jelita grubego. Dość prostym rozwiązaniem będzie spożywanie przynajmniej takiej samej ilości warzyw przed samym spożyciem mięsa. Oczywiście należy spożywać i owoce. Zawarte w nich ( owocach i warzywach) antyoksydanty skutecznie radzą sobie z oksydacją ( utlenianiem) wywoływaną przez duże ilości żelaza. Zawierają także witaminę C, która zwiększa rozpuszczalność żelaza, a dzięki temu podwyższa jego wchłanianie. Witamina C znacząco ułatwia wchłanianie żelaza, to dzięki niej możliwe jest przekształcanie się żelaza trójwartościowego -Fe 3+ , w żelazo dwuwartościowe – Fe 2+ – lepiej wchłaniane oraz niższym stopniu utlenienia. Także odpowiednia kwasowość żołądka, powoduje, że żelazo ulega redukcji do formy dwuwartościowej. A stan zakwaszenia żołądka badanych jest w większości przypadków niezadawalający. Wchłanianie żelaza ograniczają ziarna zbóż i rośliny strączkowe, zawierające kwas fitowy, który tworzy z nim kompleksy usuwane wraz z kałem. Spożywanie w każdym posiłku produktów zawierających wapń, ogranicza wchłanianie żelaza, ponieważ wiąże on się w jelicie z żelazem i tworzy nierozpuszczalny związek, który usuwany jest także z kałem. Należy wtedy wprowadzać przynajmniej jeden posiłek bez żadnych produktów mlecznych oraz produktów zawierających wapń czy wzbogaconych w wapń. Nie należy pić herbaty i kawy w trakcie posiłków ( trakcie posiłków nie należy niczego pić) zawierających duże ilości żelaza Unikać herbaty i kawy przed i po posiłku. Zawarte w nich taniny tworzą z żelazem nierozpuszczalne związki (taniniany żelaza), usuwane również z kałem. Działanie herbaty jest pod tym względem silniejsze niż kawy. Jeśli chcemy je pić, róbmy to między posiłkami, przynajmniej półtorej godziny przed i po posiłku. To tylko wybrane zależności, lecz warto je uwzględnić w swoim jadłospisie, ponieważ przy niedoborze żelaza, do komórek
trafia za mało tlenu, może się wtedy pojawić słabsza odporność na infekcje, bóle, zawroty głowy, obniżenie sprawności umysłowej, nadmierna wrażliwość emocjonalna, a nawet depresja. W takim stanie w trakcie wysiłku, zwiększa się częstość skurczów serca ( tętno), dochodzi jak to się pospolicie określa większej ,,zadyszki” ( braków tlenu), a nawet dolegliwości sercowych. Mięsień sercowy z większym wysiłkiem się kurczy, ponieważ jego metabolizm jest wyłącznie tlenowy. Kiedy prze dłuższy okres odczuwamy nadmierne zmęczenie, podejmujemy decyzję o wykonaniu badania na poziom żelaza we krwi. W wielu przypadkach okazuje się on w normie, a problem pozostaje. Należy badać poziom ferrytyny (to postać, w jakiej magazynowane jest żelazo) oraz transferryny ( reguluje stężenie jonów żelaza w osoczu krwi i transportuje je do komórek).Koniecznie muszą robić to osoby podawane dużym obciążeniom fizycznym. Badajmy na bieżąco poziom najważniejszych dla organizmu składników na poziomie komórkowym, zachowajmy odpowiedni ich poziom i proporcje miedzy nimi, gwarantujący wysoki poziom generowanej energii. Równoznacznie będzie to gwarantem dobrego zdrowia dla każdego, a w przypadku osób uprawiających sport przełoży się zdecydowanie na lepsze wyniki.

About drWisnik

What you can read next

104556928 3116959205033079 8782444216458675839 o
O białkach
mozgfbpw
Wybrane czynniki sprawności mózgu.
125833568 3579418505453811 2585034257455593256 o
Wysiłek fizyczny dla poprawy zdrowia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Artykuły

  • polska u21 gruzja u21

    Gruzja jednak mocniejsza – ale to nie przypadek

  • równowaga kwasowo zasadowa, próg mleczanowy, zakwaszenie mięśni, kwas mlekowy, wydolność w sporcie, fizjologia treningu

    Równowaga kwasowo-zasadowa – klucz do lepszych wyników w treningu

  • drWisnik nawadnianie dehydratacja, odwodnienie, nawodnienie a sport, utrata wody a trening, elektrolity i wydolność

    Dehydratacja – jak utrata wody obniża Twoją wydolność fizyczną?

  • drWisnik kompensacja superkompensacja, regeneracja, rozwój formy, planowanie treningu, adaptacja fizjologiczna, przetrenowanie, periodyzacja

    Superkompensacja – jak organizm buduje formę po treningu?

  • Adaptacje mięśniowe podczas treningu siłowego – zaskakujący efekt!

  • Zdrowie i sprzęt – refleksja nad przygotowaniem piłkarzy

  • drwisnikinterwal

    Trening interwałowy? To trening tlenowy kluczem do wytrzymałości i regeneracji

  • Dobekdrwisnik

    Brązowy medalista z Tokio w biegu na 800 m.

  • polauteuro2024 scaled 1

    Na miarę możliwości

  • polaut1 scaled 1

    ,,Drużyna Michała Probierza mocno odstawała od rywali w środkowej strefie boiska. Austriacy narzucili swoją dominację w drugiej linii i tylko Piotr Zieliński był w stanie im dorównać”.

  • DRwISNIKWEGLOWODANYMOZG

    Węglowodany i mózg.

  • historia dr wisnik

    Trochę historii.

  • 432484348 911326294335883 8198448275743394296 n

    Masło- bomba cholesterolowa ?

  • 429654510 894682332666946 625563471749014705 n

    Jak dzieci we mgle.

  • 428464101 891840722951107 6300198016949595927 n

    Próg aerobowy i anaerobowy.

  • 428374194 887364380065408 6389909417251019582 n

    Inne wybrane składowe wytwarzania energii w komórce

  • 426275312 882067027261810 5649275068904003209 n

    Na karb nadchodzącej wiosny

  • 418959219 861872892614557 4807719035450536592 n 1

    Rozpoczynają się przygotowania drużyn piłkarskich do rozgrywek rundy wiosennej sezonu 20223/24.

  • 355131405 720789860056195 9062946198740635664 n

    Co przeszkodziło Sebastianowi Szymańskiemu?

  • 354455577 718241583644356 6090515741776495664 n

    Czasami możemy wygrać z lepszymi.

  • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
  • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
  • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
  • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
  • dr Piotr Wiśnik
  • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
  • KONSULTACJE
  • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
  • TEST FMS
  • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
  • WARSZTATY
  • WYKŁADY
  • PORADA DIETETYCZNA
LogodrWisnik i Biorgen SzareWyciete

733 35 00 35

ul. Regulska 31; 05-816 Reguły

Otwórz w mapach Google

  • GET SOCIAL
BIORGEN // drWiśnik

© 2003. Wszelkie prawa zastrzeżone.

TOP