SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE AN ACCOUNT FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!

CREATE ACCOUNT

ALREADY HAVE AN ACCOUNT?

BIORGEN // drWiśnik

BIORGEN // drWiśnik

tel. 733 35 00 35
Email: drwisnik@gmail.com // kontakt@biorgen.com.pl

BIORGEN & drWiśnik
05-816 Reguły, ul. Regulska 31

Open in Google Maps
  • LOGIN
  • STRONA GŁÓWNA
  • O NAS
    • Polecają nas
  • BLOG drWiśnik
    • Słownik pojęć
  • OFERTA
    • BADANIA ORGANIZMU
      • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
      • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
      • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
      • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
    • TRENINGI i TESTY
      • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
      • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
      • TEST FMS
      • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
    • SZKOLENIA i EDUKACJA
      • WYKŁADY
      • WARSZTATY
      • KONSULTACJE
      • PORADA ŻYWIENIOWA
    • SUPLEMENTY
      • Magnez transdermalny BIORGEN MgCl₂·6H₂O
      • OMEGA 3.6.9 BIORGEN
      • Witamina C BIORGEN
      • Kolagen + witamina C + BCAA – Biorgen
  • SKLEP
  • KONTAKT
drWisnik BLOG
  • Home
  • Blog drWiśnik
  • WIEDZA i BADANIA
  • Unikaj nadmiernej ilości fruktozy! Wynika to z wielu badań.
frankie cordoba 526925 unsplash scaled
środa, 03 października 2018 / Published in WIEDZA i BADANIA

Unikaj nadmiernej ilości fruktozy! Wynika to z wielu badań.

Słynne hasło reklamowe z lat trzydziestych XX wieku Melchiora Wańkowicza, że cukier krzepi, nie może być dziś traktowane jako hasło prozdrowotne. Chociaż jak wynika z aktualnych danych, statystyczny Polak spożywa prawie 120 gramów cukru dziennie, z czego ponad 2/3 tego ukrytego w innych produktach spożywczych. Żartobliwie można powiedzieć, że producenci żywności o haśle nie mogą zapomnieć. Przeglądam i śledzę badania naukowe innych autorów, sam wiele badań wykonuję. Chciałbym się w tym miejscu wybranymi podzielić. Glikacja, czyli przyłączanie się cukru do białka, działa jak biologiczny klej i jest czynnikiem poważnej dysfunkcji białek, przyczyniając się do starzenia komórek. Powstaje min. w trakcie trwającej długo obróbki termicznej w wysokiej temperaturze ( gotowanie, smażenie, grillowanie). Zachodzi nie tylko w trakcie przygotowywania pożywienia ale także samoistnie w organizmie. Białko glikowane, czyli „przyklejone” do cukru, staje się białkiem nieaktywnym lub wadliwym. Kiedy takim białkiem są hormony, enzymy czy przekaźniki nerwowe, konsekwencje ponosi cały organizmu. Glikacja modyfikuje głównie białka, ale również wpływa na tłuszcze, a nawet na DNA [nośnik informacji genetycznej].
Zaawansowane produkty glikacji, określane są nazwą AGE[ z angielskiego Advanced Glycation End products]. Glikacja w pierwszej kolejności dotyka białek znajdujących się w naczyniach krwionośnych, a zwłaszcza mikrokrążenia w nerkach, oczach i mózgu. Do takich reakcji wewnątrz organizmu dochodzi szybciej, jeśli we krwi znajduje się duża ilość cukrów. Szczególnie dotyczy to osób chorych na cukrzycę oraz tych z zaburzeniami pracy nerek. Również w większym stopniu zagrożone są osoby, którym brakuje składników przemiany glukozy w komórce. Na obecny stan wiedzy wyodrębnionych jest dziewięć takich składników( trzy minerały, cztery witaminy oraz dwa koenzymy). Wpływ spożycia cukrów na powstawanie AGE w organizmie różni się w zależności od ich rodzaju. Fruktoza to naturalny składnik miodu, owoców i niektórych roślin korzeniowych (np. słodkich ziemniaków), jednak od kilkudziesięciu lat jest wykorzystywana zamiast tradycyjnego cukru w przemyśle spożywczym. Najczęściej znajduje się w produktach przetworzonych, pod nazwą „syrop glukozowo-fruktozowy”. Wystarczy poczytać etykiety produktów, a wtedy okazuje się, że można go znaleźć w kostkach rosołowych, jogurtach dietetycznych, chlebie, nawet dietetycznym, bezglutenowym, bułkach, twarożkach, suszonych pomidorach, płatkach śniadaniowych, sosach, ketchupach, słodyczach. Spożywanie dużych ilości fruktozy nie pozostaje bez konsekwencji. Fruktoza jest bardziej reaktywna niż glukoza i ułatwia powstawanie AGE [Aragno M, Mastrocola R. Dietary Sugars and Endogenous Formation of Advanced Glycation Endproducts: Emerging Mechanisms of Disease. Nutrients. 2017 Apr 14;9(4). pii: E385].
Poza tym ze względu na obecność glukozy w syropie glukozowo-fruktozowym, fruktoza lepiej się wchłania w jelicie cienkim [Truswell AS, Seach JM, Thorburn AW. Incomplete Absorption of Pure Fructose in Healthy Subjects and the
Facilitating Effect of Glucose. Am J Clin Nutr. 1988 Dec; 48(6):1424-30].
Min. dlatego osoby spożywające dużo produktów zawierających syrop glukozowo- fruktoz owy, mają wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniżoną sprawność funkcjonowania mózgu, słabszy układ kostno- stawowy. Związkami blokującymi tworzenie się AGE są fenole, czyli silne związki antyoksydacyjne obecne w przyprawach i ziołach [Dearlove RP et al. Inhibition of Protein Glycation by Extracts of Culinary Herbs and Spices. J Med Food. 2008 Jun;11(2):275-81].
Najwięcej fenoli zawierają goździki (30% w suchej masie) i cynamon (18%). Duże ilości znajdują się w zielu angielskim i gałce muszkatołowej. Mniejsze w oregano, kurkumie i rozmarynie. Zielona herbata zawiera epikatechiny, a czarna teaflawiny, które mogą ograniczać tworzenie się produktów glikacji [Lo CY et al. Trapping Reactions of Reactive Carbonyl Species With Tea Polyphenols in Simulated Physiological Conditions. Mol Nutr Food Res. 2006 Dec;50(12):1118-28].
Z suplementów przydatne mogą być kreatyna i karnozyna. Karnozyna pomaga przeciwdziałać uszkodzeniom wynikającym z glikacji w obrębie oczu i zapobiega powstawaniu zaćmy [Javadi S et al. Protective effects of carnosine on dehydroascorbate-induced structural alteration and opacity of lens crystallins: important implications of carnosine pleiotropic functions to combat cataractogenesis. Biomol Struct Dyn. 2017 Jun;35(8):1766-1784].
Także witamina B1 i jej pochodna o nazwie benfotiamina, oraz pochodna witaminy B6 (pirydoksamina) [Axel Guilbaud et al. How Can Diet Affect the Accumulation of Advanced Glycation End-Products in the Human Body ? Foods. 2016 Dec; 5(4): 84. Published online 2016 Dec 6],
mogą przeciwdziałać AGE.

Autor

  • dr Piotr Wiśnik
    dr Piotr Wiśnik

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Najnowsze Artykuły

  • regeneracja a odnowa biologiczna

    Regeneracja a odnowa biologiczna.

  • superkompensacja trening bez bodzca dlaczego powtarzanie nie wystarczy

    Trening bez bodźca. Dlaczego powtarzanie nie wystarczy

  • social media drwisnik gps vs hr

    GPS pokazuje drogę. HR pokazuje prawdę.

  • social media drwisnik 9 skladnikow przemiany glukozy

    Glukoza to za mało! Poznaj 9 składników, które decydują, czy Twój trening ma moc, czy tylko podbija cukier

  • drwisnik selekcjoner trener szkoleniowiec cze 2025

    Wybór selekcjonera? To tylko show dla mediów.

  • drWisnik Nauka na podium

    Nauka na podium: Jak wiedza decyduje o medalach

  • polska u21 gruzja u21

    Gruzja jednak mocniejsza – ale to nie przypadek

  • równowaga kwasowo zasadowa, próg mleczanowy, zakwaszenie mięśni, kwas mlekowy, wydolność w sporcie, fizjologia treningu

    Równowaga kwasowo-zasadowa – klucz do lepszych wyników w treningu

  • drWisnik nawadnianie dehydratacja, odwodnienie, nawodnienie a sport, utrata wody a trening, elektrolity i wydolność

    Dehydratacja – jak utrata wody obniża Twoją wydolność fizyczną?

  • drWisnik kompensacja superkompensacja, regeneracja, rozwój formy, planowanie treningu, adaptacja fizjologiczna, przetrenowanie, periodyzacja

    Superkompensacja – jak organizm buduje formę po treningu?

  • Adaptacje mięśniowe podczas treningu siłowego – zaskakujący efekt!

  • Zdrowie i sprzęt – refleksja nad przygotowaniem piłkarzy

  • drwisnikinterwal

    Trening interwałowy? To trening tlenowy kluczem do wytrzymałości i regeneracji

  • Dobekdrwisnik

    Brązowy medalista z Tokio w biegu na 800 m.

  • polauteuro2024 scaled 1

    Na miarę możliwości

  • polaut1 scaled 1

    ,,Drużyna Michała Probierza mocno odstawała od rywali w środkowej strefie boiska. Austriacy narzucili swoją dominację w drugiej linii i tylko Piotr Zieliński był w stanie im dorównać”.

  • DRwISNIKWEGLOWODANYMOZG

    Węglowodany i mózg.

  • historia dr wisnik

    Trochę historii.

  • 432484348 911326294335883 8198448275743394296 n

    Masło- bomba cholesterolowa ?

  • 429654510 894682332666946 625563471749014705 n

    Jak dzieci we mgle.

  • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
  • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
  • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
  • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
  • dr Piotr Wiśnik
  • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
  • KONSULTACJE
  • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
  • TEST FMS
  • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
  • WARSZTATY
  • WYKŁADY
  • PORADA DIETETYCZNA
LogodrWisnik i Biorgen SzareWyciete

733 35 00 35

ul. Regulska 31; 05-816 Reguły

Otwórz w mapach Google

  • GET SOCIAL
BIORGEN // drWiśnik

© 2003. Wszelkie prawa zastrzeżone.

TOP