SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE AN ACCOUNT FORGOT YOUR PASSWORD?

FORGOT YOUR DETAILS?

AAH, WAIT, I REMEMBER NOW!

CREATE ACCOUNT

ALREADY HAVE AN ACCOUNT?

BIORGEN // drWiśnik

BIORGEN // drWiśnik

tel. 733 35 00 35
Email: drwisnik@gmail.com // kontakt@biorgen.com.pl

BIORGEN & drWiśnik
05-816 Reguły, ul. Regulska 31

Open in Google Maps
  • LOGIN
  • STRONA GŁÓWNA
  • NEWS
  • O NAS
    • Polecają nas
    • Blog drWiśnik
    • Słownik pojęć
  • OFERTA
    • BADANIA ORGANIZMU
      • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
      • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
      • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
      • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
    • TRENINGI i TESTY
      • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
      • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
      • TEST FMS
      • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
    • SZKOLENIA i EDUKACJA
      • WYKŁADY
      • WARSZTATY
      • KONSULTACJE
      • PORADA DIETETYCZNA
    • SUPLEMENTY
      • Magnez transdermalny BIORGEN MgCl₂·6H₂O
      • OMEGA 3.6.9 BIORGEN
      • Witamina C BIORGEN
      • Kolagen + witamina C + BCAA – Biorgen
  • SKLEP
  • KONTAKT
drWisnik BLOG
  • Home
  • Blog drWiśnik
  • BADANIA
  • Unikaj nadmiernej ilości fruktozy! Wynika to z wielu badań.
15 czerwca 2025

Unikaj nadmiernej ilości fruktozy! Wynika to z wielu badań.

Unikaj nadmiernej ilości fruktozy! Wynika to z wielu badań.

by drWisnik / środa, 03 października 2018 / Published in BADANIA, INFORMACJE, WIEDZA
frankie cordoba 526925 unsplash scaled

Słynne hasło reklamowe z lat trzydziestych XX wieku Melchiora Wańkowicza, że cukier krzepi, nie może być dziś traktowane jako hasło prozdrowotne. Chociaż jak wynika z aktualnych danych, statystyczny Polak spożywa prawie 120 gramów cukru dziennie, z czego ponad 2/3 tego ukrytego w innych produktach spożywczych. Żartobliwie można powiedzieć, że producenci żywności o haśle nie mogą zapomnieć. Przeglądam i śledzę badania naukowe innych autorów, sam wiele badań wykonuję. Chciałbym się w tym miejscu wybranymi podzielić. Glikacja, czyli przyłączanie się cukru do białka, działa jak biologiczny klej i jest czynnikiem poważnej dysfunkcji białek, przyczyniając się do starzenia komórek. Powstaje min. w trakcie trwającej długo obróbki termicznej w wysokiej temperaturze ( gotowanie, smażenie, grillowanie). Zachodzi nie tylko w trakcie przygotowywania pożywienia ale także samoistnie w organizmie. Białko glikowane, czyli „przyklejone” do cukru, staje się białkiem nieaktywnym lub wadliwym. Kiedy takim białkiem są hormony, enzymy czy przekaźniki nerwowe, konsekwencje ponosi cały organizmu. Glikacja modyfikuje głównie białka, ale również wpływa na tłuszcze, a nawet na DNA [nośnik informacji genetycznej].
Zaawansowane produkty glikacji, określane są nazwą AGE[ z angielskiego Advanced Glycation End products]. Glikacja w pierwszej kolejności dotyka białek znajdujących się w naczyniach krwionośnych, a zwłaszcza mikrokrążenia w nerkach, oczach i mózgu. Do takich reakcji wewnątrz organizmu dochodzi szybciej, jeśli we krwi znajduje się duża ilość cukrów. Szczególnie dotyczy to osób chorych na cukrzycę oraz tych z zaburzeniami pracy nerek. Również w większym stopniu zagrożone są osoby, którym brakuje składników przemiany glukozy w komórce. Na obecny stan wiedzy wyodrębnionych jest dziewięć takich składników( trzy minerały, cztery witaminy oraz dwa koenzymy). Wpływ spożycia cukrów na powstawanie AGE w organizmie różni się w zależności od ich rodzaju. Fruktoza to naturalny składnik miodu, owoców i niektórych roślin korzeniowych (np. słodkich ziemniaków), jednak od kilkudziesięciu lat jest wykorzystywana zamiast tradycyjnego cukru w przemyśle spożywczym. Najczęściej znajduje się w produktach przetworzonych, pod nazwą „syrop glukozowo-fruktozowy”. Wystarczy poczytać etykiety produktów, a wtedy okazuje się, że można go znaleźć w kostkach rosołowych, jogurtach dietetycznych, chlebie, nawet dietetycznym, bezglutenowym, bułkach, twarożkach, suszonych pomidorach, płatkach śniadaniowych, sosach, ketchupach, słodyczach. Spożywanie dużych ilości fruktozy nie pozostaje bez konsekwencji. Fruktoza jest bardziej reaktywna niż glukoza i ułatwia powstawanie AGE [Aragno M, Mastrocola R. Dietary Sugars and Endogenous Formation of Advanced Glycation Endproducts: Emerging Mechanisms of Disease. Nutrients. 2017 Apr 14;9(4). pii: E385].
Poza tym ze względu na obecność glukozy w syropie glukozowo-fruktozowym, fruktoza lepiej się wchłania w jelicie cienkim [Truswell AS, Seach JM, Thorburn AW. Incomplete Absorption of Pure Fructose in Healthy Subjects and the
Facilitating Effect of Glucose. Am J Clin Nutr. 1988 Dec; 48(6):1424-30].
Min. dlatego osoby spożywające dużo produktów zawierających syrop glukozowo- fruktoz owy, mają wyższe ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, obniżoną sprawność funkcjonowania mózgu, słabszy układ kostno- stawowy. Związkami blokującymi tworzenie się AGE są fenole, czyli silne związki antyoksydacyjne obecne w przyprawach i ziołach [Dearlove RP et al. Inhibition of Protein Glycation by Extracts of Culinary Herbs and Spices. J Med Food. 2008 Jun;11(2):275-81].
Najwięcej fenoli zawierają goździki (30% w suchej masie) i cynamon (18%). Duże ilości znajdują się w zielu angielskim i gałce muszkatołowej. Mniejsze w oregano, kurkumie i rozmarynie. Zielona herbata zawiera epikatechiny, a czarna teaflawiny, które mogą ograniczać tworzenie się produktów glikacji [Lo CY et al. Trapping Reactions of Reactive Carbonyl Species With Tea Polyphenols in Simulated Physiological Conditions. Mol Nutr Food Res. 2006 Dec;50(12):1118-28].
Z suplementów przydatne mogą być kreatyna i karnozyna. Karnozyna pomaga przeciwdziałać uszkodzeniom wynikającym z glikacji w obrębie oczu i zapobiega powstawaniu zaćmy [Javadi S et al. Protective effects of carnosine on dehydroascorbate-induced structural alteration and opacity of lens crystallins: important implications of carnosine pleiotropic functions to combat cataractogenesis. Biomol Struct Dyn. 2017 Jun;35(8):1766-1784].
Także witamina B1 i jej pochodna o nazwie benfotiamina, oraz pochodna witaminy B6 (pirydoksamina) [Axel Guilbaud et al. How Can Diet Affect the Accumulation of Advanced Glycation End-Products in the Human Body ? Foods. 2016 Dec; 5(4): 84. Published online 2016 Dec 6],
mogą przeciwdziałać AGE.

About drWisnik

What you can read next

21414605 1528616490534033 3483912787052234453 o
Skuteczna odbudowa energii w organizmie
drWisnik kompensacja superkompensacja, regeneracja, rozwój formy, planowanie treningu, adaptacja fizjologiczna, przetrenowanie, periodyzacja
Superkompensacja – jak organizm buduje formę po treningu?
cyril saulnier TsVN31Dzyv4 unsplash
Jak młody sportowiec regeneruje się i adaptuje do wysiłku.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Polecane Artykuły

  • polska u21 gruzja u21

    Gruzja jednak mocniejsza – ale to nie przypadek

  • równowaga kwasowo zasadowa, próg mleczanowy, zakwaszenie mięśni, kwas mlekowy, wydolność w sporcie, fizjologia treningu

    Równowaga kwasowo-zasadowa – klucz do lepszych wyników w treningu

  • drWisnik nawadnianie dehydratacja, odwodnienie, nawodnienie a sport, utrata wody a trening, elektrolity i wydolność

    Dehydratacja – jak utrata wody obniża Twoją wydolność fizyczną?

  • drWisnik kompensacja superkompensacja, regeneracja, rozwój formy, planowanie treningu, adaptacja fizjologiczna, przetrenowanie, periodyzacja

    Superkompensacja – jak organizm buduje formę po treningu?

  • Adaptacje mięśniowe podczas treningu siłowego – zaskakujący efekt!

  • Zdrowie i sprzęt – refleksja nad przygotowaniem piłkarzy

  • drwisnikinterwal

    Trening interwałowy? To trening tlenowy kluczem do wytrzymałości i regeneracji

  • Dobekdrwisnik

    Brązowy medalista z Tokio w biegu na 800 m.

  • polauteuro2024 scaled 1

    Na miarę możliwości

  • polaut1 scaled 1

    ,,Drużyna Michała Probierza mocno odstawała od rywali w środkowej strefie boiska. Austriacy narzucili swoją dominację w drugiej linii i tylko Piotr Zieliński był w stanie im dorównać”.

  • DRwISNIKWEGLOWODANYMOZG

    Węglowodany i mózg.

  • historia dr wisnik

    Trochę historii.

  • 432484348 911326294335883 8198448275743394296 n

    Masło- bomba cholesterolowa ?

  • 429654510 894682332666946 625563471749014705 n

    Jak dzieci we mgle.

  • 428464101 891840722951107 6300198016949595927 n

    Próg aerobowy i anaerobowy.

  • 428374194 887364380065408 6389909417251019582 n

    Inne wybrane składowe wytwarzania energii w komórce

  • 426275312 882067027261810 5649275068904003209 n

    Na karb nadchodzącej wiosny

  • 418959219 861872892614557 4807719035450536592 n 1

    Rozpoczynają się przygotowania drużyn piłkarskich do rozgrywek rundy wiosennej sezonu 20223/24.

  • 355131405 720789860056195 9062946198740635664 n

    Co przeszkodziło Sebastianowi Szymańskiemu?

  • 354455577 718241583644356 6090515741776495664 n

    Czasami możemy wygrać z lepszymi.

  • KONSULTACJA FIZJOLOGICZNA
  • ANALIZA BIOCHEMII KRWI
  • BADANIA WYDOLNOŚCIOWE VO2max
  • POMIAR STĘŻENIA MLECZANU (LA)
  • dr Piotr Wiśnik
  • INDYWIDUALNA JEDNOSTKA TRENINGOWA
  • KONSULTACJE
  • MONITORING PROCESU TRENINGOWEGO
  • TEST FMS
  • TEST REAKCJI RÓŻNOCOWEJ CRR
  • WARSZTATY
  • WYKŁADY
  • PORADA DIETETYCZNA
LogodrWisnik i Biorgen SzareWyciete

733 35 00 35

ul. Regulska 31; 05-816 Reguły

Otwórz w mapach Google

  • GET SOCIAL
BIORGEN // drWiśnik

© 2003. Wszelkie prawa zastrzeżone.

TOP